MÜŞTERİ İLİŞKİLERİN DE YÜKSEK BİR STANDARTI
YAKALAMAK AMACIYLA YAPILAN ÇALIŞMALAR ÇERÇEVESİNDE EN İYİ HİZMETİ
MÜŞTERİLERİMİZE, TÜM ÇALIŞMA ARKADAŞLARIMIZLA BİRLİKTE ULAŞTIRMAYI
HEDEFLEMEKTEYİZ. TÜM BU BİLGİLERİN IŞIĞINDA HAZIRLANAN BU KİTAPÇIK, SİZ ÇALIŞMA
ARKADAŞLARIMIZA BU AMAÇ ÇERÇEVESİNDE YARDIMCI OLACAKTIR.
Sorunuzu parçalayarak cevaplayalım. İlk önce
müşteri kimdir? Sorusuna cevap bulurken, daha sonra hizmet nedir? Sorusunun
cevabına, ayrı ayrı bakalım, sonra bir araya getirerek, ana sorunun bütününe
bir bakış elde edelim.
Müşteri Kimdir?
Dış kaynaklı yazılara baktığımızda, en etkin
cevaplardan bir tanesi müşteri, Kraldır. Müşteri, bilançoda yer almamasına
rağmen, şirketin en önemli varlığıdır. Müşteri, bir şirketten ürün veya hizmet
satın almış veya alışveriş yapması olasılığı olan
kişidir. Bize göre ise, Firmamızın ürün ve hizmetine ait kalite düzeyini
belirleyen, rekabette
ayakta kalıp kalmayacağımızın kararını veren tek unsurdur.
Hizmet nedir?
Hizmet,
hizmeti alan kişinin, bu hizmeti veren ile beraberken (iyi yada kötü) ne
hissettiğidir. (bknz.sayfa15)
Yukarıda
anlatılanların ışığında, Müşteri hizmetten ne beklere gelirsek; Kaliteli,
yaratıcı hizmet bekliyorlar, standart ve ruhsuz hizmet beklemiyorlar. Kendisi
ile ilgilenen 1e1 hizmet veren personel
bekliyorlar. İletişime çok daha fazla önem vermektedirler. Zaman kaybına
tahammül edemiyorlar. Bu yüzden alışverişlerini, tüm talep ettikleri ürünleri kısa sürede, düşük maliyetle
bulabilecekleri yerden temin etmek istiyorlar.
ü “İki birim arasındaki bilgi, duygu, düşünce
alışverişidir.”
ü “Karşılıklı etkileşim sürecidir.”
ü “Bir kişinin bir başkasını ya da
başkalarını niyetli ya da niyetsiz olarak etkilemeyi amaçlayarak mesajlarını
iletmesi ve onların mesajlarını almasıdır.
ü “Yaşamı zenginleştiren ya da
fakirleştiren olay.”(Dökmen, Ü)
ü Yukarıda bahsedilen konulara ekleme
yapacak olursak, sözlü ve sözsüz davranışları da iletişimin içerisine
ekleyebiliriz.
Müşteriyle
olan iletişim esnasında, nasıl davranmalıyım?
İlk önce bilmeniz gereken; müşteri, sözlerinizden
çok sırasıyla; %55 beden dilinize, %38
ses tonunuza, %7 kelimelerinize önem vermektedir.
Müşteri ile iletişiminizde başarı
davranışsaldır. Bu yüzden “olumlu
düşünme” yeteneğine sahip olmalısınız. Bu sizin en temel özelliklerinizden
sadece bir tanesidir.
Müşteri ile iletişiminizde ilk 30 saniye çok önemlidir. İlk andan
itibaren müşteri sizin hakkınızda gereken kanıya ulaşmış olacaktır. Bu yüzden
beden dili en önemli etkendir. İyi bir etki yaratmak için her zaman ikinci bir
şansınız olmayacağını bilmelisiniz.
Müşteri algısında yaratacak olduğunuz pozitif
ilgi ve doğru yaklaşım, size olumlu bir sonuç olarak geri dönecektir.
Güler yüzlü
olmalısınız, Hoş geldiniz, Nasıl yardımcı olabilirim gibi kelimeler
müşteriyle görüşmelerinizde en sık kullandığınız kelimeler olmalıdır. İlgili ve alakalı olduğunuzu gösteren
davranışlar sergileyin ki, sizin orada,
kendisine yardımcı olmak için bulunduğunuzu müşteriniz hissetsin. Hatırlayın! iyi başlayan iletişim iyi devam eder.
Müşteri ile temasta, en etkili
yöntem nedir? Hangi yolu izlemeliyim?
Bir kızıldereli atasözü şöyle der; “Tanrım, bir insanın ayakkabıları içinde 3 ay dolaşmadan onu yargılamama izin verme !”
Empati
kurmalı, etkin dinlemeli ve soru sormalısınız. Bunlar en etkili iletişim yöntemleridir.
Empati
kurmak;
Kendimizi karşımızdaki kişinin yerine koyarak
duygu, düşünce ve kaygılarını anlamaktır.
Etkin
Dinleme ;
Konuşan kişinin, bizim için önemli
olduğunu, ona saygı duyduğumuzu
hissetmesini sağlayacak şekilde önyargılarımız olmadan dinlemektir.
Konuşmasını kesmeyin. Fiziksel olarak
ilginizi beden dilinizle ifade edin. Özetleyin ve hemfikir olun.
Soru sorma ;
Satış
yapabilmek, Müşterilerinizin ilgi ve ihtiyaçlarını bulabilmek için
sorular sormamız gerekir. İki tür soru sorma tipi vardır.
ü Açık uçlu
sorular (Ne, Ne zaman, Nerede, Niçin, Neden..)
ü Kapalı uçlu
sorular (Genelde evet ya da hayır sözcükleriyle yanıtlanabilecek sorulardır. )
Müşteri
ile ilgilenirken karşılaşacak olduğum İletişim Engelleri nelerdir?
ü Dinleme
zaafları.
ü Mesaj
deşifresi aşamasındaki hatalar.
ü Birden çok
müşteri ile ilgilenme.
ü Biriktirme.
DİNLEME
ZAAFLARI
ü Akıl okuma
ü Sıkılma
ü Prova
ü Mesaj seçme
ü Tuzak kurma
ü Hayal
ü Özdeşleştirme-karşılaştırma
MESAJ
DEŞİFRE HATALARI
Gönderici, iletişim sürecinde doğru dil ve
işaretleri kullanmadığı zaman veya alıcının verilen mesajı almayı reddettiği
zamanlarda ortaya çıkan bir iletişim sorunudur.
BİRDEN ÇOK
KİŞİYLE İLGİLENME
Aynı
zamanda birden çok müşteriyle ilgilenmeniz gerektiğinde, yapmanız gereken en
önemli şey yeni gelen müşteriye yüzünüzü dönüp gülümsemeniz, geldiğini fark
ettiğinizi göstermeniz ve kısa bir süre sonra onunla ilgileneceğinizi ona
hissettirmenizdir. Bu, müşteriyi daha sabırlı kılacaktır.
BİRİKTİRME
Müşterimizin geçmişte göstermiş olduğu olumlu
yada olumsuz birtakım davranışları ve tavırları esas alarak ona şu anda da aynı
davranışları sergileyecekmiş gibi önyargıyla bakmaktır.
Bu tutum, önyargı olumlu ya da olumsuz olsun
müşterimizin şu andaki gerçek durumunu tespit etmemizi engeller. Geçmişle
yargılanmak inciticidir.
Hizmet reyonunda ilave veya
alternatif satış yapabilirmiyim?
Elbette ki her reyonda misafirlerimize talep
ettikleri ürünler dışında ilave veya alternatif satış yapabilirsiniz. Özellikle
vermiş olduğunuz ürün, misafirimizin
kullanıp memnun olmasıyla, bizlerin sadık müşterisi olacaktır. Bunu
yapabilmeniz içinde, sorumluluğunuzda bulunan tüm ürünlerin özelliklerini iyi
bilmelisiniz. Bu sayede ihtiyaç sorgulayabilir ve ürünün faydasını sunmak
kaydıyla satış gerçekleştirebilirsiniz.
Çoğu müşteri ihtiyaçlarını ikame bir ürünle karşılayabileceklerini
bilmezler. Bu yüzden iyi ve etkin dinlemeli ve ihtiyaçlarını iyi tespit
etmelisiniz.

Müşterinin
ürünü satın alacağını nasıl anlayabilirim?
Müşterinin ürün fiyatını ve şartlarını
sormaya başlaması alma niyetinin olduğunu gösteren ilk işaretlerdir. Peşinden
ürün hakkında detaylı bilgi almak istemesi, beden dili (omuzlarının açık ve rahat olması, cüzdanına dokunma vb.) Gözlerinin sol
yukarıya kısa sürelerle kaymalar yapması, hesap yapmaya başladığının
göstergesidir. Bu tür sinyaller alıyor olmanız satışa giden yolda olduğunuzun
göstergesidir.

Müşteriden
itirazlar geldiği takdirde ne yapmalıyım?
İtirazdan korkmayın, bunun bizim için bir
fırsat olduğunu unutmayın. Önemli olanın sizlerin itirazı karşılama ve konuyu
ele alış şekliniz olduğunu bilin.
o
İtiraz 5
temel adım ile karşılanıp cevaplanır;
ü İtirazı
çürütmek için duyulan doğal dürtünün kontrol edilmesi.
ü Gerçek
itirazın araştırılması
ü İtirazın
tespit edilip anlaşılması
ü İtirazın
onaylatılması
ü İtirazın
cevaplanması (çözüm)
o
Ürünün
fiyatı ile ilgili itirazların çözümü;
ü Alınan
ürünün değerine odaklanarak yarattığınız satın alma isteği fiyat hassasiyetini
azaltacaktır.
ü Satın alma
isteği oluşmadan fiyattan söz etmeyin
ü Fiyatı
geçerli sebeplerle açıklayın
ü Fiyatı
ürünün ömrüne bölün
ü En küçük
ortak paydasına bölün (günde şu kadar TL gibi)
ü Faydasını
bir daha altını çizerek vurgulayın

Satış
görüşmesinde izlemem gereken yol ne olmalıdır?
Satış görüşmesinin sonunda iyi bir intiba
bırakmalısınız ki; Alım gerçekleşmemiş dahi olsa müşteri bir sonraki gelişinde
tekrar size gelebilecek isteği duyabilsin.
Alım gerçekleşmemiş dahi olsa iyi bir
intibanın ağızdan kulağa yayılarak yeni müşteri potansiyeli oluşturması
kaçınılmazdır.
Şunu her zaman hatırlamalısınız, memnun olan
müşteri, memnuniyetini 8 kişiye, memnun olmayan ise 24 kişiye yaşadıklarını
anlatmaktadır.
Bu yüzden müşterilerimize; kendinizi bir
müşteri olarak düşündüğünüzde size nasıl davranılmasını istiyorsanız, sizde
kendi müşterilerinize öyle davranmalısınız.
Müşterileriniz ile sağlayacak olduğunuz doğru
iletişim, hedefimiz olan müşteri odaklı pazarlama çalışmalarına temel
oluşturduğunu unutmayın.

Müşteri
odaklı pazarlama tam olarak ne demektir?
Geçmiş dönemlerdeki arz ve talep dengesine
bakılınca; arzın talepten düşük olduğu dönemlerde ürün önemliydi ve ne
üretirsen ya da nasıl hizmet verirsen ver müşteri onunla yetinmek zorundaydı.
İster mutlu olsun ister olmasın, hizmet üreticiyi kesinlikle alakadar
etmiyordu. Daha sonraki dönemlerde; piyasanın canlanması, rekabet unsurunun
artması, sektörde yeni üretilen bir ürünün kısa sürede taklit edilebiliyor
olması, müşteri odaklı pazarlama anlayışını ortaya çıkardı.
Müşterilere farklı davranılmasını sağlayacak
verilere ulaşmak o kadar zor değildir. Sosyo-ekonomik gruplara göre davranış,
giderek yetersiz kalmaktadır. Mevcut pazarlama aktiviteleri de çoğunlukla bu
geleneksel gruplara dayanmaktadır. Oysa müşterilere farklı davranılmasını
sağlayacak verilere ulaşabilmek, karlılığın arttırılması için şarttır. Müşteri
odaklı pazarlama (CRM) ile müşteri beklentisine uygun iletişim oranını arttırmak,
Hedeflenen müşteriye ulaşmanın en etkili yoludur.
Hizmet
nedir?
ü
Pazarlamanın 1947 yılında Duddy ve Revzan
tarafından ilk yapılan tanımlarından birisi: “Pazarlama, ürün ve hizmetlerin
değişimini ve bunların para cinsinden değerlerinin belirlenmesini sağlayan bir
süreçtir” şeklindedir. Bu tanımda ifade
edilen şey, yalnız ürünlerin değil hizmetlerinde pazarlanacağı ile ilgilidir.

ü Bu pazarlama
tanımında hizmetlerin de pazarlanabileceğinden söz edilmesine karşın 1970 li
yıllara gelinceye kadar hizmetlerin pazarlaması ile ilgili konulara girilmemiş
ve pazarlama işlevi hep ürünlerin pazarlanması üzerine yoğunlaştırılmıştır.
ü Pazarlama
kavramının üretim ve satış yönlü olmaktan çıkıp tüketici yönlü bir anlayışa
geçmesi sonucunda tüketicilerin, sadece üretici değil aynı zamanda hem ürüne
bağlı hem de ürüne bağlı olmayan hizmetlere ihtiyaç duydukları görülmüştür.
ü Her kuruluş
bir ürün üretmektedir. Bu ürün sadece elle tutulur gözle görülür, somut bir
ürün olmayabilir. Tüketicilerin ihtiyaç duyduğu ve satın almak zorunda olduğu
soyut kavramlar olarak bilinen fikirler ve hizmetlerde birer üründür
ü 1970’li
yılların ortalarında hizmetlere olan talep, her alanda çok büyük bir artış
göstermiştir. Hizmetlere olan talebin artışıyla birlikte pazarlamanın kapsamı
hizmetleri de içine alan bir şekilde genişlemeye başlamıştır.
ü Bu yıllardan
sonra özellikle gelişmiş ülkelerin insanları, hizmet satın almadan hayatlarını
kolayca sürdüremeyeceklerini anlamışlardır.
Örneğin;
ü Çalışan evli çiftlerin çocuklarını
bırakacakları kreşler ve ana okulları olmasaydı bu insanlar iş hayatından
çekilmek zorunda kalacaklardı. Yine bu kurum ve kuruluşlar, pazarlama
felsefesine uygun bir şekilde bu faaliyetleri sunmayacak olsalardı aileler,
gönül rahatlığı içerisinde çocuklarını buralara bırakamayacaklardı.
ü Fizyokratlar (
- -1750) Tarımsal üretim dışındaki tüm
faaliyetlerdir.
ü Adam
Smith (1767-1790) Somut (dokunulabilir) bir ürünle sonuçlanmayan tüm faaliyetlerdir.
ü J.B.Say (1767-1632) Ürünlere fayda ekleyen, tüm imalat
dışı faaliyetlerdir.
ü Alfred
Marshall (1842-1924) Yaratıldığı anda varlık bulan mal ve
hizmetlerdir.
ü Batı
Ülkeleri (1925-1960) Bir malın biçiminde değişikliğe yol açmayan
hizmetlerdir.
ü Hizmet insan
ve makineler tarafından insan gayretiyle üretilen ve tüketicilere doğrudan
fayda sağlayan ve fiziksel olmayan ürünlerdir.
ü Tüm dünyada,
hizmet sektöründe ortaya çıkan hızlı gelişmeler, bu alandaki çalışmalara ivme
kazandırmıştır. Hizmet pazarlaması alanında, mamül pazarlamasına göre çok
değişik ve farklı bir takım problemler yaşanmaya başlanmıştır. Bu problemlerin
ve yetersizliklerin üstesinden gelebilmek için özellikle 1980 den sonra hizmet
pazarlaması üzerinde çalışmalar yoğunlaşmıştır
ü ABD’de,
resmi istatistiklere göre, hizmetlerin milli gelir (GSMH)’deki payı 1945’de 1/3
iken, 1990’da ½’yi biraz (%33’den %51’e ) geçmiştir.
Toplam istihdam içinde hizmetlerin payı 1970’de %55 iken, 1993’de %79’a çıkmıştır.
Genel olarak bir ülkenin ekonomisi geliştikçe ve endüstrileşme düzeyi arttıkça, hizmetlerin önemi hızla artmakta hatta bu artış endüstridekinden daha hızlı olmaktadır.
Toplam istihdam içinde hizmetlerin payı 1970’de %55 iken, 1993’de %79’a çıkmıştır.
Genel olarak bir ülkenin ekonomisi geliştikçe ve endüstrileşme düzeyi arttıkça, hizmetlerin önemi hızla artmakta hatta bu artış endüstridekinden daha hızlı olmaktadır.
ü 1990’lı ve
2000’li yıllar ülkemizde hizmet sektörünün önemli bir büyüme gösterdiği
yıllardır bu dönemde birçok yeni hizmet pazara sunulduğu gibi, belirli bir
hizmet pazarındaki işletmelerin sayısı da artmıştır. Ülkemizin kalkınmasındaki
en önemli katkılardan birinin hizmet sektöründen gelmekte olduğu görülmüştür.
Sektörün GSYH içindeki payı (hizmet ihracatı olarak) 2003 yılı için %68,2, 2007
de ise %76,5’e yükselmiştir.

ü Ürünler
üretilir, satılır ve tüketilir. Hizmet ise üretilip tüketildikten sonra
satılır. Başka bir deyişle hizmetler üretildiği anda tüketilir yani hizmetin
meydana getirilmesi ile kullanımı, eş zamanlı olarak oluşmaktadır. Bunun iki
önemli sonucu vardır.
Birincisi; çoğu kez üretici hizmeti oluşturan
ile satıcının aynı kişi olması ve hizmeti sunan kişinin, hizmetin bir parçası
olmasıdır. Yani hizmet, hizmeti üretenden ayırt edilemez. Bu durum, hizmet
sektöründe doğrudan aracısız dağıtımı ortaya çıkarmaktadır.
İkincisi; Hizmetin üretilmesi ile
pazarlanması birbirinden ayrılmadığı için, bir hizmet aynı anda birçok pazarda
pazarlanamaz. Ayrıca, aynı anda çeşitli hizmetlerin aynı anda pazarlanması da
mümkün olmamaktadır.
Kaliteli hizmet reyona ürün
açmakmıdır?
Aslında bunu kısa cevabı; sizlerde normal iş
akışlarınızın dışında müşterisiniz, sizin bir müşteri iken sahip olduğunuz
beklentileri, işyerinde müşterilerinize 1e1 uyguluyor olmak kaliteli hizmet
sunmanıza olanak sağlar.
ü Müşteriye
ilgi ve alaka göstermek,
ü Ürünün
mağazada kolay ve rahat ulaşılmasını sağlamak,
ü Tüm tanzim
ve teşhir kurallarını gerçekleştirmek,
ü Ürünün POP
aparatlarının bulunmasını sağlamak (Hangi fiyata satıldığını görebilmesi),
ü Mağazadan
memnun ayrılıp dönebilmesi adına gerekli tüm önlemleri almak çok önemlidir.
ESKİ YENİ
Ürünler Hizmetler
Müşteriyi elde etme Müşteriyi elde tutma
Ürün odaklılık Müşteri odaklılık
Marka değeri Müşteri değeri

Sadece hizmet reyonları değil tüm reyonlarda
kaliteli hizmeti vermek için gerekli çalışmaları yapmalıyız. Buna karşın hizmet
reyonlarında, her müşteriye ilgi ve alaka göstermeli, güler yüzle
karşılamalıyız. Her müşteriyi ihtiyaç konusunda sorgulamalı ve bu sayede
müşterinin belirlenen ihtiyaç veya ihtiyaçlarını karşılamalıyız.
Ürünü tartarken, etiketlerken ürün etiket
uyumuna dikkat etmelisiniz. Özellikle tartılı ürünlerde müşteriye ürün
verilirken, ürünün gramajı muhakkak söylenmelidir. Müşteriden onay almadan
gramajın etiketini çıkartmayın. Ürünü verirken müşterinin eline uzatın.
Muhakkak bir diğer ürün için sorgulama yapın.

Pazarlama
ne demektir. Mağazalarda bizim yaptığımız işi pazarlama olarak adlandırmamız
mümkün müdür?
Pazarlama olarak adlandırdığımız yapısal
durum üreticiden, tüketicinin alım yapması arasında yaşanmakta olan
faaliyetlerin tümünü kapsar.
Elbette ki sizlerinde mağazalarınızda
yapmakta olduğunuz tüm çalışmalar, pazarlama çalışmalarının kapsamı dahilinde
gerçekleşen çalışmalardır. Bu çalışmaları anlatacak olursak, ilk başta sadece
pazarlamanın 4P si (product “ürün”, price “fiyat”, place “yer”, promotion “tutundurma” ) perakende sektörünün dinamiği
içerisinde yetersiz kalacaktır.
Bu yüzden tanzim teşhir çalışmaları
çerçevesinde yapmakta olduğunuz her şey pazarlama adı altında gözükmektedir.
Perakende de uygulanmakta olan pazarlama
çalışması 7D kuralı adı altında
toplanmaktadır. Bunlar nelerdir.
1-
Doğru ürün,
2-
Doğru miktar,
3-
Doğru zaman,
4-
Doğru düzen,
5-
Doğru fiyatlandırma,
6-
Doğru yer ve kanal,
7-
Doğru Tutundurma ( promosyon )
Pazarlama
stratejilerini belirlemek için...
Doğru planlama,Doğru analiz sonuçları, Doğru
enformasyon, Doğru raporlama, Doğru servis ve lojistik olması gerekmektedir.
1-Doğru ürün
Tüketici ihtiyaçlarını göz ardı etmeden
birebir uygun cevap veren ürünün seçilmesi gerekir. Satışa katkı sağlayacak
ürünle çalışmak hedeflenmelidir. Verim sağlamayacak çalışmalardan uzak
durulmalıdır.
ü İlk amaç
markanın sonra ambalajın belirlenmesidir,
ü Mağazanın
bulunduğu lokasyona uygun ürün belirleme, lokal çalışmalarda önemlidir.
ü Tüketici
eğitim, meslek ve gelir grubu özelliklerine göre ürün belirleme,
Satınalmak değil, satılacak ürünün
belirlenmesi önemlidir.
Müşteriyi
tanıyan, üretici değil perakendecidir.
ü Ürünün
tasarlanmasına,
ü Geliştirilmesine,
ü Maliyetine
perakendeci yön verir.
Müşterinin izlenmesi
ü Enformasyon
teknolojisinden faydalanarak
ü Yüzyüze
tespitler
Müşteriniz
olmayanların da izlenmesi önemlidir.
ü Piyasa
araştırmaları
ü Anketler
2-Doğru miktar
ü Yetersiz
stok, satış kaybına neden olur.
ü Aşırı stok
ise bilançoda zarara neden olur.
ü Stok devir
hızı, ürüne yatırılan sermayenin ne kadar zamanda kara dönüştüğüdür.
ü Servis
sıklığı, stok miktarını belirlemede yardımcı unsurdur.
3-Doğru zaman
ü Mevsimsel
ürünlere dikkat etmeliyiz.
ü Yıllık
takvim dilimi içinde konular, yıl başlamadan planlama yapılarak
belirlenmelidir.
ü Zaman dilimi
dışına sarkan stoklar sorun yaratır.
4-Doğru düzen
ü Marka
sıralaması
ü Ürün bloğu
ü Raf payları
ü Önyüz
ü Stok
rotasyonu
5-Doğru fiyatlandırma
Maliyete dayalı fiyatlama yöntemi:
ü Bu sistem
kestirme ve kolay yöntemdir.
ü Geçmiş
muhasebe verilerine göre yapıldığından yanılma riski vardır.
ü Piyasalara
dikkat aksar.
Rekabete dayalı fiyatlama yöntemi:
ü Rekabetçi
bir ortamda ayakta kalmak önemlidir.
ü Rakip
fiyatlar her zaman elimizin altındadır.
ü Bu sistemde
tedarikçiyi kontrol etme imkanı vardır.
Tüketicinin algıladığı değere dayalı fiyatlandırma:
ü Karmaşık ve
uygulanması zor bir yöntemdir.
ü Tüketici
üzerinde odaklanmayı gerektirir.
ü Tüketici algısını
ölçmek kolay değildir.
Kişisel satış: Satış görevlisi ile müşteri arasında doğrudan ve
sözlü pazarlama çabasıdır.
ü Tüketicilere
ü Aracılara
ü Satış
elemanı seçimi ve eğitimi
6-Doğru yer ve kanal
Ürünün
doğru mağazada ve mağazada doğru yerde teşhir edilmesidir.
7-Doğru Tutundurma
Tutundurma faaliyetleri çerçevesinde
yapılacak promosyon çalışmasının doğru ve o bölgede etkin olabilecek bir ürünün
seçilmesi gerekmektedir.

Yukarıda
bahsettiğiniz tanzim teşhir nedir?
Ürünleri, satış noktasında tüketici ile
buluşturmak ve buluşmayı satınalma ile
sonuçlandırmak amacı ile yapılan her türlü çalışmaya tanzim teşhir denir.
Tanzim teşhir çalışmaları, işin doğru yapılmasına ve bu doğruların
duyurulmasına yöneliktir.
Tanzim teşhirde, reklamda farklı, fiyatlarken
farklı, ambalajda farklı, raf düzeninde farklı mesaj verilemeyeceği aşikârdır.
Bu müşteri nezdinde güvensizlik yaratmanın temel etkenlerinden biridir.
Mesajların çelişmesi = Marka imajında
karışıklık
Hiçbir perakendecinin bu hataya düşmemesi
gerekmektedir.

Müşteri ilişkileri yönetimi
(CRM) Nedir?
Müşteri ilişkileri yönetimi, doğru ürün ya da
hizmeti doğru müşteriye, doğru fiyatla, doğru yerde ve zamanda sunmaktır.
Müşteri merkezli bir iş felsefesi ve kültürüdür. Adamına göre muameledir.
Kazançlı müşteri ilişkilerini oluşturan ve uzun süreli muhafaza eden bir iş
stratejisidir.
Müşteriyi tanımak, müşteri ihtiyacını
anlamak, ona uygun kategori ve marka belirlemek için departmanlar arasında
bilginin paylaşılmasıdır.

Crm proseslerinde özellikle sadakat
kart sisteminde izlemekte olduğumuz yol
nedir?
1.Evre:
Müşteri seçimi nasıl gerçekleştirir?
Burada ulaşmak istediğimiz “müşterimizin ürün karar mekanizmasının nasıl
çalıştığının bulunmasıdır”
ü Hedef
kitlenin belirlenmesi
ü Segmentasyon
ü Konumlandırma
ü Kampanya
planları
ü Marka ve
müşteri planlamaları
2.Evre: Müşteri edinme
“Belirlediğimiz müşteriye en etkili
yoldan satışı nasıl gerçekleştirebiliriz ?”
ü Rehberlik
yönetimi
ü İhtiyaç
analizleri
ü Teklif
oluşturma
ü Kapanış
adımları
3.Evre: Müşteri koruma
“Bu müşteriyi ne kadar süre ile elimizde
tutabiliriz ?”
ü Taleplerin
organizasyon
ü Problem yönetimi
ve refleks sistemi
ü Sipariş
Yönetimi
4.Evre: Müşteri derinleştirme
Müşteri sadakat ve karlılığının uzun süre
korunması
ü Müşteri
harcamalarındaki payın yükseltilmesi
ü Müşteri
ihtiyaç analizleri
ü Çapraz satış
kampanyaları
CRM deki amaçlarımız nelerdir?
Müşteri başına kârlılığın arttırılmasını
hedefliyoruz. Hedef kitlenin ve potansiyel müşteri sayısının arttırılmasının
temelinde müşteri memnuniyetinin ve sadakatinin yattığını da bilmemiz
gerekiyor.
CRM bize ne fayda sağlayacak ki?
CRM size sadece kelime olarak yabancı
gelmektedir. Aslına bakarsanız, teknolojik gelişimleri göz ardı edecek olursak
normal zamanlarda yapmakta olduğunuz işlemlerden çok farklı bir şey yapıyor
değiliz. Sadece bunları teknoloji ile birleştirerek daha numerik değerlerle
çalışmaya başlıyoruz. Bu da bize neler getirecek;
ü Müşteri
edinmemizi sağlayacaktır,
ü Müşteriyi
elde tutmamızda etkin rol oynayacaktır,
ü Müşteri
başına satışı arttıracaktır,
ü Müşteri
başına artan karlılıklar gerçekleşecektir ,
ü Kurumsal
büyüme ve kârlılıklar,
ü Yaptığı
işten mutlu olan çalışanlarımız olur,
ü Pazarlama
kampanyalarına daha doğru cevaplar almamızı sağlar,
ü Maliyetleri
düşürmede etkin rol oynar.

CRM de biz çalışanların etkisi ne dir?
Çalışan personelimizin CRM uygulamalarına etkisi
% 40 dır. CRM uygulamalarındaki başarı personelimizin kalitesine bağlıdır.
ü CRM ‘ i
yürüten teknoloji değil, müşteri ile ilgili bilgilerdir.
ü Verilerin
toplanması,
ü Verilerin
ayıklanması,
ü Verilerin
sisteme doğru girilmesi ile gerçekleşir ki bu da çalışanlarımızın ne kadar
önemli olduğunu göstermektedir.
Şirket
stratejimizin CRM uygulamalarına etkisi
% 25 dir.
ü Departmanlar
arasında işbirliğini üst düzeye çıkarmamız gerekmektedir. ( yapısal gelişim )
ü Departmanlar
bilgiyi paylaştıkça yeni yollar keşfedebilirler (operasyonel gelişim )
ü Çalışma ve
düşünce yapısında değişim ( kültürel gelişim )
Sürecin CRM uygulamalarına etkisi %
20dir. Firmaların iş süreçlerini bu
doğrultuda yeniden yapılandırması gerekir.
Teknolojinin
CRM uygulamalarına etkisi % 15dir.
ü CRM bir
yazılımdır ama tek başına birşey ifade etmez. İş süreçlerine uygun yazılım
seçilmelidir.
CRM ‘ i teknolojiden ibaret olduğunu düşünmek
hatadır. Ancak, teknoloji geliştikçe müşteriye ulaşılacak kanallar çoğalır.
Veri
akışları çoğaldıkça;
ü Verilerin
doğruluğunu,
ü Verilerin
bütünlüğünü
Müşteri hakkında her türlü bilgiyi toplamak,
müşteri odaklı olmak değildir. Verileri bilgiye dönüştürüp fırsatları ve
ihtiyaçları daha hızlı ortaya çıkartmak gerekir.

Crm
projelerinde başarısızlığın altında hangi nedenler yatmaktadır?
ü Üst
yönetimin tutarlı desteğinin olmaması,
ü İnsan, süreç
ve teknolojinin kötü entegrasyonu,
ü Başarıyı
ölçmek için ölçüm kriterlerinin olmaması,
ü Yetersiz
müşteri bilgisi,
ü Çalışan
kültürünün değişmemesi,
ü Mevcut
durumun kötü denetlenmesi,
ü Kötü teknik
alt yapı
Yukarıda bahsedilen konu başlıklarından bir
kaçının gerçekleştirilmemesi, CRM alt yapısında daha başlamadan istenilen
hedeflerden uzaklaşılmasına neden olur. Bu yüzden her departman CRM çalışmasında
üstüne düşenin fazlasını yapmakla yükümlüdür. Özellikle departmanlar arası
organik bağ büyük önem taşımaktadır. Bir departmanın işleyişte geri kalması söz
konusu olamaz.
İlişkiyi müşteri yönetmeli,
ancak bizde yol göstermeliyiz.
Müşteri hizmet alırken avlanmak ve yönetilmek
istemiyor. Ne çeşit bilgi istediğini, ne düzeyde hizmet almak istediğini,
perakendecinin kendisiyle nasıl iletişim kurmak istediğini, nerede, ne zaman ve
ne sıklıkta olduğunu söylemelerine izin vermek gerekir.

Müşterinin
bize sadık olması neden bu kadar önem taşıyor?
Ele
geçirme maliyeti: Yeni bir müşteri kazanmanın maliyeti, eski müşteriyi elde tutma
maliyetinden altı kat fazladır.
Baz
karlılık:
Bir müşteri ne kadar uzun süre elde tutulursa, yıllık baz kârlılık toplamı o
kadar yüksek olacaktır.
Gelir
büyümesi:
Sadık müşteriler şirkete daha çok güvendikleri için harcamalarını zaman içinde
arttırırlar.
Faaliyet
maliyetleri:
Müşteriler şirketi daha iyi tanıdıkça, onlara hizmet sunmanın maliyeti azalır.
Tavsiyeler: Tatmin
olmuş müşterinin tavsiyeleri, reklamdan daha fazla ikna gücüne sahiptir.
Yüksek
fiyat: Eski
müşteriler, yenilere nazaran fiyat konusuna daha az duyarlıdır.
Müşteri
ilişkilerinde yönetim sistemleri neleri kapsamaktadır?
Operasyonel
CRM: Müşteriye
temas edilen tüm noktalarda, personelin müşteri ile ilgili bilgileri görmesini
sağlayan otomasyon sistemleri.
ü Satış
noktası otomasyonu (kasa),
ü Self Servis
( kiosk , atm )
ü Telefonda
otomatik hizmet ( sesli yanıt sistemi )
ü Çağrı
merkezi ( call center )
ü Müşteri
hizmetleri
Analitik CRM
: Toplanan
bilgiler üzerine kurulacak analiz sistemidir.
ü Farklı
kaynaklardan elde edilen ham veriler veri tabanına aktarılır.
ü Her bir
tüketici veya tüketici segmenti için kullanılabilir hale getirilir.
ü Müşterileri farklılaştırarak,
farklı müşteri gruplarına farklı uygulamalar geliştirilmesi sağlanır.
Müşteri
ilişkileri yönetiminde departmanlar nasıl çalışmalıdır?
Pazarlama
yönetimi
ü Kampanya
yönetimi
ü Yönlendirme
yönetimi
ü Hedef
grupların oluşturulması
ü Müşteri
davranışlarının analizleri
ü Müşteri
karlılığı analizi
ü Müşteri
yaşam değeri analizi
Satış
yönetimi
ü Fırsat ve
aktivite yönetimi
ü Kampanyaların
yönetilmesi
ü Mağaza
kontrolleri
ü Siparişlerin
izlenmesi
Çağrı merkezi:
ü Gelen ve
giden aramalar
ü Şikayetlerin
değerlendirilmesi
ü Müşteri
yardım masası
ü Çağrı
merkezi hizmetleri
Müşteri ilişkilerini geliştirmek ve
bunun teknolojik alt yapısını güçlendirmek neden bu kadar önem taşımaktadır?
Her gün hızlı bir şekilde değişen müşteri
ihtiyaçlarını doğru ve hızlı karşılamak, hızla büyüyen hizmet sektörünün
olmazsa olmazı olmuştur. Daha etkili ve etkin pazarlama yapmak adına, üretilen
mal ve hizmetleri daha ucuza sağlamak büyük önem taşımaktadır. Bu sayede
işletme kendi tarzını oluşturabilecektir. Bu tarz da hızlı bir çözüm sağlayacak
olan teknolojik alt yapının güçlendirilmesiyle sağlanır.

Daha fazla müşteriye ulaşmayı istiyoruz, ama
bundan daha önemli bir konudur ki her bir müşteriye daha çok ürün satmayı
amaçlıyoruz. Bir seferlik değil, uzun süreli ilişki geliştirmek en büyük
öncelikli hedefimizdir. Bu bir değişimdir, iyi yönetilmesi gerekir. Bunun için
de stratejik bir işletme faaliyeti olarak, tüm personelin katılımcı olması
gerekir.
Müşterileri nasıl sınıflandırırız?
Değer segmentasyonu ( Müşteri, bir
segmentten diğerine transfer olabilir ):
ü Çok verimli
– sadık
ü Verimli
ü Orta verimli
- sadık
ü Orta verimli
ü Düşük
verimli – sadık
ü Düşük
verimli
Yaşam evresi segmentasyonu:
ü Gençler
ü Yetişkinler
( Öğrenciler – bekarlar – aileler )
ü Olgunlar (
Bekarlar – aileler )
ü 60 yaş üzeri
Yaşam tarzı segmentasyonu:
ü Ekonomikler
ü Sağlık
düşkünleri
ü Gurmeler
ü Temizlik
düşkünleri
ü Hazır yemekçiler
ü Bebekliler
ü Keyifçiler
ü Bakımlılar
1.
Kademe : Müşteri Analizi
Kartlı müşterilerin seçilen dönemde,
belirtilen bölgede ;
ü Belirtilen
ürünleri satın alan müşteri sayısı
ü Seçilen
ürünlere ödedikleri tutar ( ciro )
ü Seçilen
ürünlerden satın aldıkları adet
ü Seçilen
ürünleri, kaç farklı alışverişte aldıkları ( sepet sayısı )
ü Belirtilen
ürünü ortalama kaç günde bir aldıkları (satın alma sıklığı)
2.
Kademe : Demografik Analiz
ü Yaşam evresi
analizi
Örnek:
Belirtilen ürünü satın alan müşterilerin % x’ i 18–24 yaş aralığındadır.Veya ; 18–24 yaş
aralığındaki müşterilerin % y’ si belirtilen ürünü almaktadır.
ü Yaşam tarzı
analizi
Örnek:
Belirtilen ürünü satın alan müşterilerin % x’i gurme müşterisidir. Veya ; gurme
müşterilerin % y’si belirtilen ürünü almaktadır.
ü Değer
analizi
Örnek:
Belirtilen ürünü satın alan müşterilerin % x’i verimli müşteridir. Veya ;
verimli müşterilerin % y’si belirtilen ürünü almaktadır.
ü Mağaza
harcama aralıklarına göre dağılım
Örnek : Belirtilen ürünü satın alan
müşterilerin % x’i kart sahibi mağaza zincirinde aylık 100-200 TL arası harcama
yapmaktadır.Veya; aylık bu mağazada 100-200 TL arasında harcama yapan
müşterilerin yüzde y’si belirtilen ürünü almaktadır.
3. Kademe
: Profilleme Analizi
Belirtilen ürünü satın alan kart sahipleri
arasından ;
ü Sadık
müşteri sayısı
ü Yeni müşteri
sayısı
ü Kaybedilen
müşteri sayısı
ü Geri
kazanılan müşteri sayılarını içermektedir.
Müşteriye
sonuç olarak her noktada nasıl hizmet vermeliyiz?
Müşterinin gelişinden çıkışına kadar bir rota
çizelim. İlk önce kendimize şu soruyu soralım
“MÜŞTERİYİ İLK KARŞILAYAN MAĞAZAMIZDA NEDİR?”
Bu sorunun cevabı, mağazamızın ön cephesi
müşteriyi karşılayan ilk temas noktası olacaktır. Bu yüzden dış cephemizin
temiz ve düzenli olması önem taşımaktadır. Camların, ön giriş bölümlerin
temizliğinden, afişlerin düzgün bir şekilde asılmasına, teşhirlerin düzgün ve intizamlı
olmasına kadar, mağazada bulunan her çalışanımızın dikkat etmesi gereken
noktalar olarak karşımıza çıkmaktadır.
·
Peki mağaza girişinden itibaren neler yapılmalıdır? Yapılan
çalışmalar şunu göstermektedir. Müşteri ilk 5 adımda mağaza girişinden itibaren
alım kararlarını ve mağaza hakkında ki yorumlarını vermeye başlar.
1. Adımda
sağa bakar,
1. Adımda sola
bakar,
2.
Adımda ileri bakar,
3.
Adımda tekrar sağına bakar,
4.
Adımda geriye doğru bakar.
Bu yüzden her mağaza bu 5 adımda her türlü
önlemi almalıdır.
Şunun altını bir çizelim, genel temizlik çok
önemlidir. Mağaza açılış ve kapanışlarında genel bir temizlik, ara saatlerde de
ihtiyaç duyulan bölümlerde paspaslama muhakkak yapılmalıdır.
Satışların büyük bir çoğunluğu teşhir
çalışmalarından gelmektedir. Bu yüzden teşhir çalışmalarında düzenli ve POP
aparatlarının eksiksiz bir şekilde yerleştirilmiş olması gerekmektedir. Giriş
kapısında bir görevli arkadaşımız varsa muhakkak, müşteriyi karşılamalıdır.
Hizmet reyonlarında görevli arkadaşlarımız,
her gelen müşterimizi HOŞGELDİN diyerek
karşılamalıdır. Ürün sorgulaması yapılmalı ve müşteriye diğer ihtiyaçları soru
sormak kaydıyla hatırlatılmalıdır. Sorgulanan ürün kategorisinde fayda
hissettirilmeli ve alım yaptırılmalıdır.
Kasa bölümüne gelen her müşteri,
gülümseyerek karşılanmalı. Müşterinin Ödeme şeklinin ne olduğu, fiş mi yoksa fatura mı istedikleri, kasiyer tarafından sorulmalıdır.
Ürünler düzenli bir şekilde barkod okuyucudan
geçirilmeli ve ürüne zarar vermeden poşetleme bölümüne konulmalıdır. Ürünün barkodu okunmadığı durumlarda, diğer
ürünlere geçilmeli, okumayan ürün için bir başka birisi yöneticiye ulaşmalı ve
sorunu çözmelidir. Kimse yoksa müşteriden izin istemeli kasa emniyetini almak
kaydıyla yöneticiye ulaşmalıdır.
Okutulan ürünün kasa fiyatı ile raf
fiyatı arasında uyuşmazlık olduğu durumlarda. Fiyatı düşük olan fiyat müşteriye
uygulanmalıdır.
Kasa yoğunluğunu dikkate almak kaydıyla,
Müşteri ürün paketlemesinde yardımcı olunmalıdır. Ürün geçişleri
kasadan tamamlandıktan sonra, müşteriye BAŞKA BİR
ARZUNUZ VARMI? Diye sorulmalıdır. Ürün talep edilmiyorsa ara toplam yapılmalıdır. Ara toplam yapıldıktan sonra Müşteriye alışveriş miktarına dayalı
mağazada yapılan promosyonlar varsa, mutlaka Müşteriye promosyonlar hakkında
bilgi verilmelidir.
Yemek çeki kullanımlarında, ara toplam
yapılarak indirimli ürünlerin toplamı ile
fonksiyon tuşları kullanarak indirimli ürünlerin farkı toplama
yansıtılmalıdır. Ödeme yapılacak tutar müşteriye aktarılmalıdır. Fiş veya fatura bedeli olan ödeme nakitse parayı müşteriden sayarak
teslim alınmalıdır ve varsa para üstünü sayarak müşteriye verilmelidir. Kasadan çıkan fiş müşteriye uzatılırken, Kasiyer İyi günler, 1e1’e tekrar
bekleriz demelidir.
Kasada parası ödenmiş unutulan ürünler
bulunduğu takdirde, varsa Mağazada güvenlik görevlisi yoksa Mağaza yöneticisi
çağrılmalıdır. Unutulan ürün veya ürünlerin mutlaka kayıt altına alınması sağlanmalıdır.
Kasa etrafında müşterinin almaktan
vazgeçtiği ürünler varsa, kasa bölgesi yoğun değilse kasiyer tarafından,
yoğunsa reyonla ilgili görevli personele kalan ürünlerin hızlı bir şekilde
reyonlarına konulması sağlanmalıdır.
Kasa önünde bekleyen müşteri sırası en fazla
2 olmalıdır. Kasalarda 2 den fazla sıra olduğu zaman, hemen yeni bir kasa
açılmalıdır.

Müşteri daima haklımıdır?
Bununla ilgili net bir söylemimiz var;
Madde 1. Müşteri
daima haklıdır.
Madde 2. Müşterinin
haksız olduğu durumlarda Madde 1 daima geçerlidir.
Müşteri iade getirdiği zaman ne
yapmalıyım?
Sektöre baktığımızda koşulsuz iade ile ilgili
genel bir düşünce oturmuşken, müşterimizden gelen bir iade ürünü almamak gibi
bir lüksümüz olmayacaktır.
Müşteri bir iade ile geldiği zaman, müşteri
iyi bir şekilde dinlenmelidir. Ürün iadesi alımına karar verildiyse,
yöneticinin ve güvenliğin imzası olmak kaydıyla ürün iadesi alınır. İade irsaliyesinde
müşterinin imzası, adresi ve telefonu muhakkak alınmalıdır.
SON SÖZ;
EĞER SİZ
MÜŞTERİYİ MEMNUN EDEMEZSENİZ,
BİR BAŞKASI ONU
MUTLAKA MEMNUN EDECEKTİR.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder